Wandelsokken wassen zonder de stof te beschadigen

Contents

Wandelen is een uitstekende bron van voldoening en vreugde, vooral wanneer je je doelen haalt of overtreft. In de loop der jaren heb ik gewandeld in enkele van de mooiste en zwaarste omgevingen. Eén ding is me opgevallen: de meeste wandelaars besteden niet veel aandacht aan de uitrusting die ze voor de hobby kiezen, en veel anderen weten niet hoe ze die moeten wassen, bijvoorbeeld hoe je wandelsokken moet wassen.Wollen sokken gewassen

De sokken die u kiest voor het wandelen moeten comfortabel zijn en van hoge kwaliteit. Anders worden uw wandelsessies onaangenaam. U moet ook de levensduur van de sokken controleren. Het kopen van duurzame sokken is financieel verstandig en zorgt ervoor dat u beter kunt genieten van de wandelsessies.

Om uw sokken lang mee te laten gaan, moet u ze regelmatig wassen. Hoewel wol een hoogwaardig materiaal is, kan de levensduur ervan gemakkelijk worden verkort als u er niet goed voor zorgt. Laten we eens kijken naar enkele methoden voor het schoonmaken en drogen van wandelsokken.

Uw wandelsokken wassen in de wasmachine

Ik maak mijn wandelsokken meestal niet schoon met de wasmachine, maar dit is waarschijnlijk de handigste optie die er is. Voor deze oplossing heb je een wasmachine, wolwasmiddelen en een droogrek nodig. Hier zijn de instructies voor het wassen van Smartwool wandelsokken in de wasmachine.

Hoe wollen sokken wassen in de wasmachine: 5 eenvoudige stappen

 1. Draai uw sokken binnenstebuiten
 2. Scheid de sokken op kleur
 3. Verwijder de vlekken
 4. Stop de sokken in de machine
 5. De sokken drogen

Laten we elke stap in detail bekijken:

1. Draai uw sokken binnenstebuiten

Wanneer u uw sokken in de machine reinigt, moet u ze binnenstebuiten keren, omdat de geurveroorzakende bacteriën meestal aan de binnenkant van de sokken zitten. Door de sokken binnenstebuiten te draaien, voorkomt u ook de ophoping van pluisjes. Deze praktijk blijkt ook te helpen bij het behoud van de ontwerpen en kleuren van de sokken.

2. Sorteer de sokken op kleur

Als u sokken van verschillende kleuren wast, moet u de witte sokken scheiden van de gekleurde. Op deze manier behoudt u de integriteit van het ontwerp.

3. Verwijder de vlekken

Vlekken kunnen irritant zijn, maar gelukkig zijn er veel producten die u kunt gebruiken om de verkleuringen te verwijderen. Voordat u de sokken in de wasmachine stopt, kunt u enkele vlekkenreinigers gebruiken om de vlekken weg te werken. Sommige zelfgemaakte producten kunnen hiervoor ook goed werken. Als je een vlekkenverwijderaar koopt, zorg er dan voor dat je de gebruiksaanwijzing volgt.

4. Stop de sokken in de machine

Als je al je kleren wast, moet je de wollen sokken scheiden door ze in een gaaszakje te doen. Dit voorkomt schuren tussen de tandwielen.

Bij het schoonmaken van de sokken moet u een zacht wasmiddel gebruiken om de sokken schoon en fris te laten ruiken. Deze wasmiddelen zijn vooral cruciaal voor sokken van wol, omdat dit materiaal gemakkelijk geur vasthoudt. Vergeet niet dat sterke wasmiddelen de stof van uw sokken gemakkelijk kunnen beschadigen. Producten als bleekmiddel zullen uw sokken permanent vernietigen.

Uw sokken moeten worden gewassen in koud water. Wassen in warm water heeft meestal geen onmiddellijk effect, en daarom negeren veel mensen het negatieve effect van warm water op de stof. De realiteit is dat de sokken uiteindelijk zullen verslechteren door het gebruik van warm water. Zodra alles is ingesteld, kunt u de cyclus starten.

5. Wollen sokken drogen

Wanneer de machine de cyclus heeft voltooid, kunt u de sokken drogen. Wol houdt niet veel water vast, dus je sokken zouden in minder dan 7 uur droog moeten zijn. Zorg ervoor dat ze uitgespreid zijn, zodat ze hun vorm behouden als ze volledig gedroogd zijn.

Wandelsokken met de hand wassen

Hoewel de meeste fabrikanten kopers adviseren om de sokken in de wasmachine te wassen, is er geen risico om ze met de hand te wassen. Ik was mijn sokken liever met de hand, vooral als ik lange uren heb gewandeld. Meestal zijn de sokken te vuil om in de wasmachine te stoppen. Ook vind ik het makkelijker om de integriteit van de stof te behouden als ik de sokken met de hand was.Wollen sokken gewassen door nahd

Sokken met de hand wassen: 4 eenvoudige stappen

 1. Vul een gootsteen of een grote bak met koud water
 2. Voeg zeep en wasmiddel toe
 3. Wrijf de sokken zachtjes in
 4. Wandelsokken drogen

Bijna alle wandelaars die ik ken hebben hun sokken minstens een paar keer met de hand moeten wassen. Tijdens lange wandeltochten zul je meestal moeten leren hoe je sokken op het wandelpad wast en droogt, omdat je in zo’n omgeving geen toegang hebt tot een wasmachine.

Voordat we leren hoe u wandelsokken met de hand kunt wassen, moet u er rekening mee houden dat wollen sokken ‘s avonds moeten worden gewassen. Op die manier krijgen uw sokken de kans om ‘s nachts met zachte wind te drogen. Dat is een beter idee dan ze in de verzengende hitte van de zon te laten liggen.

Als u denkt dat u uw sokken tijdens het wandelen moet wassen, moet u zeep, wasmiddel en een bakje meenemen. U kunt ook een reservepaar sokken meenemen.

Hier leest u hoe u Smartwool wandelsokken kunt wassen zonder de hulp van een machine.

1. Vul een gootsteen of een grote bak met koud water

Nogmaals, u moet koud water gebruiken om de stoffen van de sokken te sparen. Zorg ervoor dat er genoeg water is om de sokken in de gootsteen te bedekken. Als je je sokken tijdens het wandelen moet schoonmaken, moet je misschien een paar tegelijk wassen als je geen grote bak hebt.

2. Voeg de zeep en het wasmiddel toe

Ik gebruik meestal milde waszeep om mijn sokken schoon te maken, maar je kunt voor deze taak ook wolshampoo gebruiken. Daarbij moet ook een wasmiddel worden gebruikt. U moet niet vergeten alleen milde chemicaliën te gebruiken voor het reinigingsproces, omdat harde chemicaliën uw sokken kunnen aantasten. Een enkele theelepel wasmiddel is voldoende voor de wandelsokken. Zorg ervoor dat alle delen van de sokken nat zijn voordat je ze gaat wassen.

3. Voorzichtig over de sokken wrijven

U moet de sokken wassen door ze tegen elkaar aan te wrijven. Dit proces moet ongeveer 40 seconden duren, waarna u de sokken 5 minuten in het water kunt laten zitten. Zo krijgt u het vuil voldoende weg. Je moet ervoor zorgen dat het hele proces voorzichtig wordt uitgevoerd, omdat je de draden en de stof in topconditie moet houden.

4. Wandelsokken drogen

Welke methode u ook gebruikt om de sokken schoon te maken, u moet ze daarna drogen. Ik heb sommige mensen wollen sokken zien dragen na het wassen. Dat moet u nooit doen, want dat beschadigt het materiaal.

Zodra u de sokken uit de wasmachine haalt, moet u een handdoek plat op een oppervlak leggen en de sokken op de handdoek leggen. Vervolgens kunt u een ander laken op de sokken leggen en erop drukken. Zo ontdoet u zich van overtollig water zonder het ontwerp van de sokken te beschadigen. Aan het einde van het proces moeten de sokken alleen nog vochtig zijn en niet druipend nat.

Wollen sokken gewassen door nahd - afbeelding 1
Washing machine complex setting control dials

Daarna kunt u voorzichtig aan de sokken trekken om ze hun oorspronkelijke vorm en grootte terug te geven. Als de sokken niet beschadigd zijn, zouden ze hun vorm snel moeten kunnen herstellen.

In plaats van de sokken in direct zonlicht te laten liggen, moet u ze in een koele en droge omgeving laten zitten. Overweeg daarom uw sokken ‘s avonds te wassen. Het droogproces zou minder dan 6 uur moeten duren, waarna u de sokken comfortabel kunt dragen of ze kunt bewaren voor uw volgende wandeling.

Om uw sokken in topconditie te houden, mag u ze nooit chemisch reinigen of strijken. Laat ze gewoon drogen in een koele omgeving.

Hoe houdt u uw sokken in topconditie?

Als u enthousiast bent over wandelen, hecht u waarde aan uw uitrusting. Je sokken behoren tot je meest essentiële wandelkleding, omdat ze kunnen bepalen hoe ver je comfortabel kunt lopen. Ze moeten uw voeten gedurende de hele tocht kunnen opvangen. Ook kunnen ze u helpen uw stijl te tonen.

Om ze in topconditie te houden en hun duurzaamheid te vergroten, moet u ze eerst om de twee dagen of om de twee draagbeurten wassen. Als uw sokken na één keer dragen een geur krijgen, moet u ze nooit twee keer dragen zonder ze te wassen. Wandelaars die last hebben van voetgeuren moeten ook overwegen anti-schimmelmiddelen te gebruiken bij het wassen van hun sokken.

Wanneer u leert hoe u harde wandelsokken moet wassen, moet u ook het gebruik van gewone wasmiddelen vermijden, omdat die meestal te hard zijn voor wol. Het kiezen van een reinigingsmiddel voor uw sokken moet geen uitdaging zijn. U hoeft alleen maar de etiketten door te nemen om er zeker van te zijn dat het product geen bleekmiddel, chloor, wasverzachters en optische witmakers bevat. Veel mensen gebruiken kleurwasmiddelen voor hun wollen sokken, en dat gaat meestal prima. Ik geef echter de voorkeur aan wasmiddelen voor fijne was, omdat die zeer zacht zijn voor de stoffen.

We gebruiken allemaal graag wasverzachters bij het wassen van kleding. Ze maken de stoffen zacht en aangenaam om aan te raken. Gebruik deze chemicaliën echter nooit op je Smartwool wandelsokken. Dat komt omdat deze artikelen oppervlakteactieve chemicaliën bevatten die kunnen voorkomen dat de materialen vocht opnemen.

Het effect is dat de stoffen zachter worden en gladder aanvoelen, maar de sokken kunnen het vocht niet goed opnemen. Het resultaat is dat u zweetvoeten krijgt die waarschijnlijk ook een geur afgeven. Bovendien beschadigen wasverzachters ook de stof waarvan wandelsokken zijn gemaakt.

In sommige gevallen moet u uw sokken samen met andere kleding wassen. Zelfs als u een netzak gebruikt om de sokken te beschermen tegen andere kleding, moet u toch alle ritsen dichtdoen. Anders kunnen de ritsen uw sokken tijdens het wassen beschadigen.

Het is ook essentieel om uw teennagels te knippen. Met langere nagels kunt u gaten in uw wandelsokken verwachten.

Zoals eerder gezegd is het drogen van sokken in de wasmachine niet aan te raden. Maar als u haast heeft, kunt u ze drogen op de zachte stand. Deze stand wordt gewoonlijk gebruikt voor delicate stoffen, dus het zou geen ernstige schade aan uw sokken moeten veroorzaken.

Wat zijn de basistypes voor wandelsokken?

Wanneer u leert hoe u wandelsokken moet wassen, moet u ook goed letten op de stof van uw sokken. Wol is het meest gebruikte materiaal voor buitenactiviteiten, vooral omdat het een uitstekende demping biedt en de temperatuur effectief reguleert. Dit materiaal is ook van nature antimicrobieel. Dit betekent dat het zelden geuren vasthoudt. Het meest gebruikte type wol is de jeukvrije merinowol.

Naast wol gebruiken wandelaars ook sokken van polyester, nylon, zijde en spandex. Polyester is een synthetisch materiaal dat meestal wordt gecombineerd met wol om uitstekende wandelsokken te maken. Dit materiaal staat erom bekend vocht effectief te absorberen. Het biedt ook isolatie. Het enige opmerkelijke voordeel van polyester ten opzichte van wol is dat het snel droogt.

Nylon is ook een synthetisch materiaal dat vrij duurzaam is. Daarentegen gaat zijde niet lang mee. Het wordt voornamelijk gebruikt als sokvoering en helpt vocht af te voeren. Het materiaal is licht en comfortabel. Veel wandelsokken hebben een hoeveelheid spandex. Dit materiaal is zeer elastisch en helpt wandelsokken langer in vorm te blijven.

De tips in deze gids zijn bedoeld voor delicate stof, dus ze werken over het algemeen voor alle soorten sokken.

Hoe vaak wollen sokken wassen?

Wollen sokken moeten worden gewassen als ze worden gedragen of vuil worden. Veel hangt af van de individuele kenmerken van het lichaam. Sommige mensen dragen twee of drie sokken voordat ze ze wassen, terwijl anderen hun sokken telkens wassen als ze ze aantrekken. Aangezien wandelsokken oorspronkelijk ontworpen zijn voor actief gebruik, moet u de aanbevelingen van de fabrikant volgen of uitgaan van uw eigen voorkeuren. Het is belangrijk om alle aanbevelingen over temperatuur, wasmethode, gebruik van wasmiddel en droogmethode op te volgen.

Witte sokken wassen

Om witte sokken te wassen is het raadzaam ze voor te weken met een vlekkenverwijderaar of bleekmiddel. Als het gaat om witte sokken van wol, moet u eerst op het label bleekmiddel kijken of het compatibel is met dit type stof. Zo ja, dan raden we een voorwas met de hand aan:

 • Vul een gootsteen of kom met nauwelijks warm water.
 • Voeg vlekverwijderaar of bleekmiddel aan het water toe. Zie de verpakking voor de aanbevolen hoeveelheid.
 • Laat de sokken 10 tot 15 minuten weken. Als het weken sterk genoeg is, laat de sokken dan langer weken.
 • Was de sokken zoals gewoonlijk.

Het laatste woord

Als wandelaar moet je leren hoe je farn tough hiking sokken wast. U kunt uw sokken met de hand of in de wasmachine schoonmaken, en bij beide opties moet u heel voorzichtig zijn dat u de stoffen niet beschadigt. De reinigingsproducten die u gebruikt moeten mild zijn. Anders worden de stoffen van uw sokken verzwakt. Het is beter om koud water te gebruiken bij het wassen van uw sokken. Zorg er ook voor dat u de sokken laat drogen in een koele en droge omgeving. Kom niet in de verleiding om ze in direct zonlicht te drogen, want dan gaan de stoffen ook los zitten.

Heeft u ooit uw wandelsokken moeten wassen tijdens het wandelen? Heb je gemerkt dat je sokken beschadigd zijn door het gebruik van bepaalde chemicaliën? Heeft u tips die wandelaars kunnen helpen hun sokken sneller te drogen? Zo ja, dan kunt u het ons laten weten in de commentaarsectie hieronder.

Schreibe einen Kommentar

Solve : *
21 + 29 =